Ingredienser

Ris

  • 2½ dl basmatiris
  • 1 paket saffran
  • ½ dl vatten
  • 50 g smör
  • 50 g torkade berberisbär
  • ½ msk strösocker
  • 50 g pistagemandel, grovhackad
  • ½ dl matolja
  • 1 msk salt

 

Kyckling

  • 1 kg färska kycklingklubbor
  • 2 gula lökar
  • 1 msk gurkmeja
  • Matolja

 

Sky

  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk pressad citron
  • 1 paket saffran
  • ½ dl vatten
  • l kycklingbuljong
  • Salt och nymalen svartpeppar

Zereshk Polo ba Morgh

Ris

1. Skölj riset två, tre gånger genom en sil för att få bort överflödig stärkelse. Lägg det i en skål med mycket ljummet vatten och lite salt och låt sedan stå minst en timme.

2. Koka upp vattnet och häll det över saffranet och låt stå.

3. Smält hälften av smöret i en panna, tillsätt berberisbären och socker. Fräs tills sockret smälter. Rör i den hackade pistagemandeln.

5. Koka upp dubbel mängd vatten som riset, tillsammans med saltet.

6. Häll blötläggningen med riset genom en sil och lägg riset i kastrullen med det kokande vattnet. Låt sjuda under lock 5-7 minuter, eller tills riset nästan fördubblats i storlek.

7. Ta bort från värmen. Låt inte riset överkokas - det gör det klumpigt.

8. Häll av överblivet vatten genom en sil.

9. Tillsätt oljan till kastrullen och häll sedan tillbaka riset och ställ det tillbaka på spisen.

10. Smält resten av smöret och häll det över riset. Lägg på locket.

11. Låt kastrullen stå på medelvärme i fem minuter. Sänk sedan till låg värme och låt stå i 20 minuter.

12. Blanda 1-2 dl av det färdigkokta riset med det utrörda saffranet och berberisbär-blandningen, och dekorera med det.

 

Kyckling och Sky

1. Sätt ugnen på¨170 grader.

2. Hetta upp en rejäl mängd olja i en stor panna, fräs löken och lite av gurkmejan så löken blir mjuk och vackert gul. Tag upp och lägg åt sidan.

3. Bryn kycklingen i ytterligare lite olja tillsammans med resten av gurkmejan. Salta och peppra generöst.

4. Lägg kycklingen och löken i en stor ugnsform.

5. Blötlägg saffranet precis som för riset.

6. Häll lite olja i en stor kastrull och tillsätt tomatpuré. Låt fräsa i 1 minuter uner omrörning.

7. Tillsätt pressad citron, det blötlagda saffranet och kycklingbuljongen. Låt koka ihop någon minut.

8. Häll skyn över kycklingen och grädda i ugnen ca. 20 minuter.