Fyllning
Filodeg
Sockerlag
1. Sätt ugnen på 150°C.
2. Mixa nötterna och mandeln i en matberedare. Det ska vara lite blandat, både fint och lite grövre. Blanda ner socker, kanel och vaniljsocker.
2. Smält smöret i en kastrull. Pensla en ugnssäker form, 20x30 cm, med lite av smöret (för 35 bitar).
3. Lägg ett ark filodeg i formen, bara på botten (skär eller klipp av överflödig deg) pensla degen med smöret.
4. Gör likadant med ytterligare 3 ark. Fördela hälften av fyllningen jämnt över degen. Lägg på ytterligare 4 ark filodeg och pensla med smöret mellan varje ark.
5. Lägg resten av fyllningen jämnt över degen. Täck med de sista 4 arken av degen och pensla med smöret mellan varje och på översta degarket.
6. Skär rutor i den ogräddade kakan.
7. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
8. Blanda citronsaften, sockret och vattnet i en kastrull. Låt lagen koka kraftigt ca 15 minuter.
9. Skeda den heta lagen över den nygräddade kakan.
10. Låt svalna. Ställ sedan formen i kylskåp ett dygn så att baklavan bli riktigt kall innan de lossas från formen.