Baklava

Fyllning

  • 200 g valnöt
  • 100 g pistagenötter
  • 100 g sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker

Filodeg

  • 200 g smör
  • 250 g filodeg

Sockerlag

  • ca 1/2 dl färskpressad citronsaft
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vatten

1. Sätt ugnen på 150°C.

2. Mixa nötterna och mandeln i en matberedare. Det ska vara lite blandat, både fint och lite grövre. Blanda ner socker, kanel och vaniljsocker.

2. Smält smöret i en kastrull. Pensla en ugnssäker form, 20x30 cm, med lite av smöret (för 35 bitar).

3. Lägg ett ark filodeg i formen, bara på botten (skär eller klipp av överflödig deg) pensla degen med smöret.

4. Gör likadant med ytterligare 3 ark. Fördela hälften av fyllningen jämnt över degen. Lägg på ytterligare 4 ark filodeg och pensla med smöret mellan varje ark.

5. Lägg resten av fyllningen jämnt över degen. Täck med de sista 4 arken av degen och pensla med smöret mellan varje och på översta degarket.

6. Skär rutor i den ogräddade kakan.

7. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.

8. Blanda citronsaften, sockret och vattnet i en kastrull. Låt lagen koka kraftigt ca 15 minuter.

9. Skeda den heta lagen över den nygräddade kakan.

10. Låt svalna. Ställ sedan formen i kylskåp ett dygn så att baklavan bli riktigt kall innan de lossas från formen.