Ingredienser

4dl basmatiris

1 msk salt

1 påse Famous torkade sabzi polo

0,5 g saffran

2 msk smör

1/2 msk mald svartpeppar

4 bitar lax (ca 150g st)

1/2 msk smör till stekning

 

Till servering:

Lime- eller citron-klyfta

Famous Pickles vitlök (valfritt)

Sabzi polo ba mahi - fisk med ├Ârtris.

Sabzi polo ba mahi är en traditionell rätt som ofta äts under persisk nyår. Det är ett väldigt smakrikt ris, med mycket blandade örter och till riset serveras stekt/ugnsbakad kryddad lax.

Gör så här;

Ris:
1. Skölj basmatiriset i en sil och sedan häll riset i en skål täckt med vatten. Låt stå i cirka 2-3 timmar.

2. Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt lite salt. Häll över det tvättade riset i det kokande vattnet. Tillsätt Famous torkade sabzi polo (cirka 75g) genom att hälla i kokande vattnet. Rör om med jämna mellanrum.  När riset har blivit långkornigt (ca 5-15min) låt riset rinna av i en sil.

 

Lax:
3. Skär laxen i bitar, tillsätt salt peppar och saffran cirka 1 timme innan stekning. Sedan stek laxen tills laxen har blivit lite krispig utanpå.

 

Ris:
4. Nu har du silat av riset och riset ska nu tillbaka till kastrullen utan vatten. Låt riset ångkoka på mycket svag värme cirka 25-30 minuter. Tillsätt 2 msk smör för extra saftigt ris. Tillsätt 0,25g saffran. Lyft ej på locket.

 

5. Nu är maten redo att ätas! Har du en citron hemma, dela den på mitten och pressa lite citronsaft på laxen. Mums.