Khoresh gheime - Persisk gryta

Som många grytor smakar den här bättre dagen efter, så spara den gärna i kylskåp.

 

 

  • 800 g lammkött
  • 4 dl kikärtshalvor/chana dahl
  • 1 gul lök
  • 3-4 st torkade lime
  • 1½ tsk gurkmeja
  • 1 tsk kanel
  • Ca 1 dl tomatpurè
  • 2 st köttbuljongtärningar
  • Neutral olja
  • Ca 8 dl vatten
  • 2 friterade potatisar, eller tunna pommes frites

1. Skär köttet i halv-stora tärningar

 

2. Tärna löken.

 

3. Hetta upp olja i en kastrul och stek löken glansig.

 

4. Tillsätt köttet och gurkmeja. Stek under omrörning tills köttet fått färg.

 

5. Vänd i tomatpuré och kanel. Stek lite till.

 

6. Tillsätt vatten och smula i buljongtärningarna. Krydda med salt och peppar. Koka upp grytan och låt den sjuda på medelvärme.

 

7. Skölj kikärtshalvorna, låt dem rinna av och vänd sedan ned i grytan med köttet.

 

8. Gör 2-3 st hack i varje torkad lim och droppa ned dem i grytan.

 

9. Låt sjuda under lock i ca 1½-2 timmar, tills köttet är klart. Rör om i grytan med jämna mellanrum och späd eventuellt ut med vatten om såsen känns för tjock.

 

10. Skala och skär potatisarna till strimlor och fritera dem gyllene.

 

11. Servera grytan med persiskt ris och toppa med pommes. Servera gärna med en syrlig sallad smaksatt med mynta.